Proszę o pomoc, gdzieś zaginęło w tyle, a nie otrzymałam odpowiedzi.
Gość 111: Proszę o pomoc
1.Rozwiąż:
x−2√x−3−6=0
Chciałabym się upewnić czy wynik to : x=12?
2. Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2 −mx−m+6=0 ma dwa pierwiastki o różnych
znakach.Czy wynik wyjdzie: m∊{4;6}?
21 lis 22:10
ja: 2√x−3=x−6
dla x<6 brak rozwiazania
dla x>=6 podnosimy do kwadratu obie strony
4(x−3)=x2−12x+36
x2−16x+48=0
x1=4<6
x2=12 odp
21 lis 22:15
Gość 111: ok, dzięki.
21 lis 22:25
ICSP: D : x ≥ 3
x − 2
√x−3 − 6 = 0
x − 3 − 2
√x−3 −3 = 0
t =
√x−3 t ≥ 0
t
2 − 2t − 3 = 0
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | |
t2 = |
| < 0 czyli sprzeczne |
| | 2 | |
√x−3 = 3 ⇔ x = 12
21 lis 22:27