pomocy
patryk: twierdzenie pitagorasa.oblicz wysokosc i pole trojkata rownobocznego znajac jego bok.
a)3
b)5
c)1/4
d)1,5
e)√3
18 mar 19:07
Bogdan:
h - wysokość trójkąta równobocznego o boku a.
h2 + (a/2)2 = a2
Wyznacz h
18 mar 19:09
patryk: a mozesz troche jasniej bo nie rozumie.
18 mar 19:12
Eta:
a) a
2 = h
2 +(a/2)
2
h
2 = a
2 - a
2/ 4
h
2 = 3a
2/ 4
√3 /2 .html"> h= a√3 /2 --- to wzór na wysokość trójkąta równob. o boku "a"
zapamiętaj ten wzór!
teraz P
Δrównob. = (1/2)*a *h
Δ
P= (1/2)*a *a
√3 / 2
√3 / 4.html"> P= a2√3 / 4 --- wzór na pole trójkąta równob.( zapamiętaj
teraz tylko podstawiaj za "a" do tych wzorów
i będziesz mieć odp. do każdego z podanych przykładów

PS: jesteś w gimnazjum ? Napisz mi!
Bo jak w liceum , to takie wzory powinieneś znać

Teraz już znasz


!
18 mar 19:17
Bogdan:
Narysuj trójkąt równoboczny, zaznacz w nim wysokość, ta wysokość, połowa podstawy
trójkąta i ramię trójkąta tworzą trójkąt prostokątny o przyprostokątnych h i a/2 oraz
przeciwprostokatnej a. Zastosuj wzór Pitagorasa do tego trójkąta prostokątnego.
18 mar 19:17
Eta:
Witam Bogdanie!
Przepraszam ,że nie napisałam,że pomagam
18 mar 19:18
Bogdan:
Witam Eto, nie szkodzi. Podwójna porcja wyjaśnień dla patryka może sprawi, że zrozumie
to zadanie.
18 mar 19:21
patryk: jak mozesz to rozwiaz jedno zadanie dla przykladu.chodze do gimnazjum pozdrawiam i
dzieki.
18 mar 19:25