Ciągi gometryczne
Shuto: Siema ma taki problm nie wiem jaki jest wzór na obliczenie a
n w ciągu geometrycznym i mam
problem z takim zadaniem : mianowicie
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 21 a suma trzech następnych to
168. Który wyraz tego ciągu jest równy 192

i jak ktoś by mógł to rozpisać był bym bardzo
wdzięczy bo kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać i jeszcze przykład b
Wyrazy ciągu geomtrycznego (a
n) spełniają warunki:
a
1 + a
2 + a
3 + a
4 + a
5 = 93 i a
3 + a
4 + a
5 + a
6 + a
7 = 327 . Oblicz pierwszy wyraz
tego Ciągu. z góry dzięki za pomoc
21 lis 21:55
Aga: a1+a1q+a1q2=21
a1q3+a1q4+a1q5=327
21 lis 22:00
Shuto: czemu 327
21 lis 22:02
Aga: Bo źle spojrzałam, powinno być168.
21 lis 22:03
Shuto: a jak z tego obliczyć a1
21 lis 22:04
Shuto: obliczylem to tak na piechote czyli że 3 + 3*2 + 3*22= 21
21 lis 22:09
Shuto: a jak to tak profesjonalnie obliczyć bo ja to tak z piechoty obliczyłem i wyszło mi że a7 = 192
czyli 7 wyraz ciągu to odpowiedz a czy ktoś to umie tak profesjonalnie wykonać
21 lis 22:16
sushi_ gg6397228:
a1 + a2 + a3 + a4 + a5 = 93
a3 + a4 + a5 + a6 + a7 = 327 .
21 + a4 + a5 = 93
a3 + 168 + a7 = 327
zapisz teraz jak a1 i q i dostaniesz uklad 2rownania, 2 zmienne
21 lis 22:22
21 lis 22:26
sushi_ gg6397228:
własnie widze ze masz dwa zadania, bo tak to ... ze g... widac, gdzie sie konczy pierwsze, a
zaczyna drugie
a1+a2+a3= 21
a4+a5+a6= 168
a1+a2+a3= 21
a1*q3+a2*q3+a1*q3= 168
a1+a2+a3= 21
q3(a1+a2+a1)= 168
a1+a2+a3= 21
q3*(21)= 168 −−> q= ...
21 lis 22:27