Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym: a_3 = -7, a_4 = -4. Wyznacz jedenasty wyr
Olcia: Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym: a3 = −7, a4 = −4. Wyznacz jedenasty wyraz tego ciągu.
21 lis 21:51
KoreX: ze wzoru na sąsiedni wyraz ciągu oblicz a
2 pozniej a
1,
pozniej oblicz r
a poźniej podstaw a
1 do wzoru na n−ty wyraz ciągu.
Przydatne wzory:
oraz
a
n = a
1 +(n−1)r
21 lis 21:57
Olcia: a jak z tym podstawieniem? bo probuje i mi nic nie wychodzi

mozesz mi podstawic a ja sobie
juz wylicze
21 lis 22:15
sushi_ gg6397228:
a4=a3 +r policz r
a potem schodz z nim w dol do a2 i do a1
21 lis 22:36
Olcia: r i a1 mam wyliczone ale nie wiem jak policzyc a11
21 lis 22:37
KoreX: podałem wzór na an − nty wyraz ciągu...
za n podstawiasz 11
czyli
a11 = a1 + (11−1)r
21 lis 22:39
sushi_ gg6397228:
jak nie umiesz, to liczysz na piechote dodajesz r i musisz dostac sie do a11
21 lis 22:40
Olcia: juz wiem dziekuje
21 lis 22:52