tryg.
Stokrotka: Dane jest wyrażenie W = (sin 34
o + cos 34
o)
2 + (sin34
o − cos 34
o)
2 −
a) Oblicz bez użycia tablic wartość tego wyrażenia.
21 lis 21:37
Aska: Zastosuj wzory skróconego mnożenia i wzory redukcyjne
21 lis 21:54
Stokrotka: hmmm .. a moglabys cos wiecej powiedziec?
21 lis 21:57
ICSP: sin67o = cos23o
sin2α + cos2α = 1
21 lis 21:59
Stokrotka: ale co mi to daje? nie bardzo rozumiem
21 lis 22:00
ICSP: w ułamku zamienisz sobie i ci się ładnie skróci.
pierwsze dwa wzory to (a+b)2 oraz (a−b)2 gdzie a = sin34o a b = cos34o
21 lis 22:01
Stokrotka: hmmm .. sprobuje ale i tak nie rozumiem .
czyli
W= sin2 34o + 2*sin34o * cos34o + sin2 34o − 2*sin34o * cos34o + cos2 34o − ...
dobrze? i co dalej?
21 lis 22:10
rumpek: | | 3sin67o | |
1 + 2sin34ocos34o + 1 − 2sin34ocos34o − |
| = |
| | 2cos23o | |
| | 3sin67o | | 3cos23o | | 3 | | 4 | | 3 | |
= 2 − |
| = 2 − |
| = 2 − |
| = |
| − |
| = |
| | 2cos23o | | 2cos23o | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin67
o = sin(90
o − 23
o) = cos23
o
Jak się nie pomyliłem

to tak będzie
21 lis 22:10
Stokrotka: dzieki , moze jakos to rozkminie
21 lis 22:12