tryg
Stokrotka: Jeden bok prostokąta jest o 4 dłuższy niż drugi. Kąt między przekątną i dłuższym bokiem
| | 2 | |
prostokąta ma miarę α taka, że sinα= |
| . Wyznacz długości boków prostokąta. |
| | 3 | |
21 lis 21:34
Aga:

x
2+(4x)
2=d
2
21 lis 21:38
Stokrotka: tak próbowałam, ale mi nie wyszlo cos ..
21 lis 21:39
Stokrotka: ale tu jest o 4 dłuższy a nie 4 razy
21 lis 21:42
Aga: A bo źle napisałam, ma być x+4, a nie 4x
21 lis 21:43
Stokrotka: okej dzieki . a spojrzysz na te inne zadanka?
21 lis 21:44
Stokrotka: nie wychodzi mi
21 lis 21:47
21 lis 21:47
Stokrotka: i z tego mi nie wychodza pierwiastki , bo delta 1280 mi wyszla , dobrze?
21 lis 21:50
Aga: −x2+32x+64+0
Rozwiąż równanie kwadratowe i pamiętaj, że x>0
21 lis 21:51
Stokrotka: tak wiem .. ale chodzi mi o to czy moga byc tu takie dziwne liczby ?
21 lis 21:52
Aga: √Δ=16√5
x=16+8√5
x+4=20+8√5
Jeśli się nie pomyliłam, to tak ma wyjść.
21 lis 21:54
Stokrotka: mi tez tak wyszlo
21 lis 21:54
Aga: A dlaczego nie mogą?
21 lis 21:56
Stokrotka: no nie wiem w sumie

dzieki za pomoc. nie mam odpowiedzi do tego zadania i nie wiem czy
dobrze liczylam i dlatego moje watpliwosci
21 lis 21:57