jak to obliczyc i pozbyc sie niewymiernosci z mianownika???
nana:
21 lis 21:33
21 lis 21:35
pomagacz:
| 2√2 | | 4 + 3√2 | |
| * |
| = ... |
| 4 − 3√2 | | 4 + 3√2 | |
21 lis 21:36
nana: ale jak sie mnozy np, 2
√2 *3
√2 ?
to jest po prostu 6
√2 



?
21 lis 21:40
pomagacz:
2
√2 * 3P{3} = 2*3 *
√2*
√2 = 6 * 2 = 12
21 lis 21:44
dero2005: 2√2*3√2 = 2*3*√2*√3 = 6√6
√a*√b = √a*b
21 lis 21:44
nana: dzięki
21 lis 21:46
dero2005:
pomyłka 2√2*3√2 = 2*3*√2*√2 = 6*√2*2 = 6*2 = 12
21 lis 21:46
nana: wiem skapnelam sie
21 lis 21:50
nana: doszłam do takiego wyniku:
| 20√2 | |
| i co dalej   |
| −2 | |
21 lis 21:56
pomagacz:
skróć z tą 2 w mianowniku
21 lis 21:58
nana: | | 8√2+12 | |
czy lepiej liczyc z tego: |
| |
| | −2 | |
21 lis 21:59
sushi_ gg6397228:
od kiedy
12 jabłek + 8 gruszek= 20 gruszek
HEREZJA
21 lis 21:59
nana: to co ja mam z tym zrobic
21 lis 22:01
nana: to bedzie −6−4
√2
21 lis 22:03
sushi_ gg6397228: tak
21 lis 22:04