matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie między ramionami 120 stopni i ramie
Olcia:
oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie między ramionami 120 stopni i ramieniu długości 24
?
21 lis 21:28
Aga:
1
P=
*24
2
*sin120
0
2
21 lis 21:40
aa:
jeżeli ∡ACB=120' to ∡ABC=∡CAB=30'
a
cosα=
24
√
3
a
=
2
24
2a=24
√
3
a=12
√
3
podstawa trójkąta ABC to b=2a=24
√
3
h
sinα=
24
1
h
=
2
24
2h=24 h=12
b*h
288
√
3
P=
=
=144
√
2
2
2
21 lis 21:42
Olcia:
dziekuje
21 lis 21:49