trójkąt
Truskawka: Trójkąt ABC o bokach długości AB=8, BC= 10 AC=12 przecięto prostą równoległą do boku BC
która dzieli obwód trójkąta ABC na dwie równe części. Oblicz długości odcinków na jakie
prosta podzieliła boki AB i AC.
Wiem że to Talles będzie tylko nie mogę stworzyć odpowiednich proporcji by to wyliczyć:(
18 mar 18:59
tim: A
/ \
x / \ y = 15 - x
- -/-----\- -
/ \
/ \
/______\
C B
|AC| = 12
|AB| = 8
|BC| = 10
Obwód = |CB| + |AC| - x + |AB| - y
Obwód = x + y
10 + 12 - x + 8 - y = x + y
30 = 2x + 2y
15 = x + y
y = 15 - x
Teraz korzystamy z Talesa
x y
---- = ----
|AC| |AB|
x 15 - x
-- = ---------
12 8
itd.
18 mar 21:24