funkcja kwadratowa
kapitan huck: funkcja kwadratowa, która jest malejąca w przedziale(−∞;2> okreslona jest wzorem:
a. y=2(x−3)2
b. y=3(x−2)2
c. y=2(x+3)2
d. y=3(x+2)2
wiem ze podstawiamy do wzoru y=a(x−p)2+q
a p=2. Moze mi ktos to dalej wytlumaczyc?
21 lis 21:16
Eta:

odp: b)
f(x)= 3(x−2)
2
21 lis 21:22
kapitan huck: a skad 3 ? bo wlasnie tego nie pojmuje.
21 lis 21:25
Eta:
a=3 czyli parabola jest wąska, co nie ma wpływu na to,że funkcja jest malejąco− rosnąca
21 lis 21:34
Tr: bo to jedyna dobra odpowiedz

Liczba 3 jest dla zmyłki i nic nie wnosi .
21 lis 21:35
Eta:
Dlatego ,że taką masz propozycję odpowiedzi
21 lis 21:35