Zadanie z Parametrem mx m^2 - m / x = (m-1)(x 1)
Kris_garg: Dla jakiej wartości parametru m równanie mx + m
2 - m / x = (m-1)(x+1) ma dwa
pierwiastki , takie że 1/x1 + 1/x2 < 2m + 1 ?
zał:
1- delta > 0
1/x1 + 1/x2 a to chyba z wzorów Viete ? = -b/a / c/a ?
Dzięki za pomoc
18 mar 18:41
Eta:
Pomagam
18 mar 18:52
Eta:
Kris? czy tak to równanie jest zapisane?
mx +m2 -m
---------------- = ( m - 1)( x+1)
x
18 mar 18:54
Eta:
W-k wiadomo , tak jak sugerujesz:
1 1 x
1 + x
2
----- + ---- = ------------- = ( -b/a) * ( a/c) = -b/ c
x
1 x
2 x
1 *x
2
przekształć równanie do postaci kwadratowej przy założ. x≠0
czyli mx +m
2 - m = x( m-1)(x +1)
wymnóż i uporządkuj ze względu na "x"
będziesz wyraźnie widzieć współczynniki a, b, c
warunki to:
1/ a≠0
2/Δ≥0
3/ -b/c < 2m +1
jako odp: wybierz cz. wspólną tych w- ków!
dasz sobie już radę ? tak myślę

napisz jakie wyszło to równanie kwadratowe ? sprawdzę !
18 mar 19:02
Kris_garg:
m
2 -m
mx + ---------------- = ( m - 1)( x+1)
x
mx
2 +m
2-m = mx
2 + mx - x
2 - x
mx
2 +m
2-m - mx
2 - mx + x
2 + x = 0
x
2 + (1-m)x +m
2 -m = 0
18 mar 19:29
Eta:
Kris! nie mogłeś tak od razu zapisać? co?
równanie Ok

Dalej juz sobie poradzisz! ( w/g w/w wskazówek)
zatem powodzenia!
18 mar 19:34
Kris_garg: ale napewno to jest dobrze wyprowadzone ? a nie powinno byc moze ?
mx
2 + (1-m)x +m
2 -m = 0 x różne od 0
18 mar 19:55
Eta:
mx
2 - mx
2 = 0 ( czyli redukuje się

tak ?
18 mar 19:57
Kris_garg: dla delty a= m , b = (1-m) , c= m
2-m
18 mar 19:57
Kris_garg: no tak tylko ja mam podana odp z tego zadania i mi nie pasuje to jest z ksiażki mx2 +
(1-m)x +m2 -m = 0 a to jest to moje co napisalem x2 + (1-m)x +m2 -m = 0
18 mar 19:59
Eta:
Momen , przeliczę i zaraz odpowiem!
Przy okazji sprawdź , czy podałeś wszystkie znaki
tak jak powinny być OK?( to ważne !
18 mar 20:01
Eta:
jeżeli sie nigdzie nie pomyliłeś ?
to tak wychodzi:
x
2 +( 1 -m)x +m
2 -m =0 ( nie ma cudów

sprawdziłeś , czy dobrze podałeś całe równanie

18 mar 20:04
Kris_garg:
TO JEST RÓWNANIE:
m2 -m
mx + ---------------- = (m - 1)( x+1)
x
TO JEST ROWNANIE PO WYLICZENIACH:
mx2 + (1-m)x +m2 -m = 0
18 mar 20:07
Eta:
absolutnie nie


zobacz ,że po prawej i lewej stronie masz
mx2
więc się redukują



!
musi być zatem;
x
2 +( 1-m) x +m
2 - m=0
18 mar 20:11
Kris_garg: też tak myśle , czyli bład w ksiażce juz drugi a ksiazka to wyd. GREG trening maturzysty
2009

wczesniej znalazłem, błąd w repetytorium z tej samej serii

i jak tu sie do matury
przygotowywac jak bledy w ksiazkach robia
18 mar 20:19
Eta:
Ważne ,że sam widzisz ,że tak nie może być!
W matematyce nie ma "cudów" ?
Poprawne obliczenia są najważniejsze!
Tak właśnie jest w tym przypadku!
Licz i nie sugeruj się odpowiedziami!
Na maturze przecież nie będziesz znał wyników?
Masz poprostu policzyć poprawnie zad.( tak?)
Pozdrawiam!
18 mar 20:31
M: dla jakiej wartości parametru m, odwrotność sumy pierwiastków jest dodatnia.
2m+m(1−x2)=2+2x2
po przekształceniu wychodzi:
(m−2)x2+3m−2=0?
czy inaczej?
25 kwi 14:40
mateusz: m(mx−1)=x−1
proszę o pomoc
24 paź 16:15