Równanie prostej
Pinio: | | 1 | |
Znajdź współrzędne punktu symetrycznego do P=(2,3) względem prostej y= − |
| x − 4 |
| | 2 | |
21 lis 20:58
Eta:

1 ze sposobów :
Napisz równanie
| | 1 | |
prostej p prostopadłej do prostej k: y= − |
| x−4 i przechodzącej przez P |
| | 2 | |
rozwiąż układ równań prostych p i k wyznaczysz punkt S
S jest środkiem odcinka PP
' więc wyznaczysz P
'
x
P'= 2x
S−x
P i y
P'= 2y
S−y
P
powodzenia
21 lis 21:11
Pinio: Dałbyś/abyś radę to rozwiązać? Mam gdzieś błąd i nie mogę dojść do tego gdzie on jest...
21 lis 21:48