Pomocy stereometria !!
Masza: w ostroslupie prawidlowym czworokatnym przekatna podstawy jest rowna 10√6 zas kat miedzy
wysokosciami pzreciwleglych scian bocznych ma miare 120 stopni Oblicz pole powierzchni tego
ostrosłupa
Jak to ugryźć ?
21 lis 20:47
dero2005:

d = 10
√6
| | d√2 | | 10√6*√2 | |
a = |
| = |
| = 5√12 = 10√3
|
| | 2 | | 2 | |
wg prawego rys
| | a√3 | | 10√3*√3 | |
hs = |
| = |
| = 10
|
| | 3 | | 3 | |
P
b = 2*a*h
s = 2*10
√3*10 = 200
√3
P
p = a
2 = (10
√3)
2 = 300
P
c = P
p + P
b = 200
√3 + 300
21 lis 21:13
Masza: Dziękuję baaaaardzo
21 lis 21:16