proszę o pomoc!
Robert: W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego
wierzchołka tworzą między sobą kąt 60stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
graniastosłupa, znając jego wysokość wynoszącą 6cm.
21 lis 20:43
dero2005:

ponieważ w trójkącie s,s,d kąt wynosi 60
o , dwa ramiona są równe oznacza to ,że jest to
trójkąt równoboczny czyli d = s
d = a
√2 = s =
√a2 + h2
a
√2 =
√a2 + h2 |
2
2a
2 = a
2 + h
2
a
2 = h
2
a = h = 6 cm
P
c = 6a
2 = 6*6
2 = 216 cm
2
V = a
3 = 6
3 = 216 cm
3
21 lis 21:31