ostrosłup zadanie
Basia: Proszę o pomoc
Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4cm.
Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 5 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
18 mar 18:40
Eta: Pomagam
18 mar 18:43
Basia: dziekuje
18 mar 18:44
Eta:
Ok!
R= ( 2/3)*hp gdzie hp= a√3 /2 ( znasz ten wzór!)
czyli:
( 2/3)hp = ( 2/3)* a√3 / 2 => R= a√3 / 3
podstawiając za R= 4 wyliczysz "a"
V= (1/3)Pp * H Pp = a2√3 / 4 ( też znasz ten wzór)
zatem tylko wylicz H
z tw. Pitagorasa:
H2 = k2 - [( 2/3)hp]2 k= 5 cm
wylicz i podstaw do wzoru na V
Dasz już radę ! powodzenia!
18 mar 18:50
Basia: doszłam właśnie do H a nie mogłam dalej przekształcić tego wzoru hp i dlatego się
zaiesiłam dziękuje bardzo za pomoc
18 mar 18:51