Wyznacz ciąg arytmetyczny
Czapel: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
a4 − a2 = 4
a2 * a4 = 32
Z góry dzięki.
PS prosił bym o malutkie objaśnienie.
21 lis 20:31
Eta:
a4−a2= 2r => 2r=4 => r=2
a2=a1+r= a1+2 a4= a1+3r= a1+6
zamiast a1 piszę a ( dla wygody)
i masz: (a+2)(a+6)=32 => a2+8a−20=0 Δ=.... a= ..... = 2 lub a=..... = −10
czyli a1=2 i r=2 lub a1= −10 i r= 2
i masz dwa takie ciągi spełniające warunki zadania
an= a1+(n−1)*r=..... podstaw dane otrzymasz odpowiedź
odp:
an= 2n lub an= 2n −12
21 lis 20:43
Eta:
Jeszcze raz wpiszesz takie wulgaryzmy, to Cię zablokuję

!
22 lis 19:07