ciag geo
jak to zrobic: Zbadaj czy dany ciag a
n=2 * 3
n -1 jest geometryczny

to * to mnozenie

Dziekuje
18 mar 18:34
Bogdan:
Wyznacz an-1 i an+1.
Ciąg an jest geometryczny <=> an2 = an-1 * an+1
18 mar 18:39
jak to zrobic: A mógłbys mi to obliczyc? bo nie wychodza mi potegi..
18 mar 18:44
Bogdan:
Spróbuj jednak samodzielnie i nie czekaj na gotowe rozwiązanie, wystarczy w miejsce
literki n we wzorze na an wstawić:
(n-1) i masz an-1,
(n+1) i masz an+1.
Podaj swoje wyniki, sprawdzę.
18 mar 18:50
jak to zrobic: to wiedzialam..
(2*3n-1)2=(2*3n-1-1)(2*3n+1-1)
4*3n-4*3n+1=4*3n2-1+1
1=4*3n2-1+1
18 mar 18:55
jak to zrobic: i wychodzi 0=4*3n2-1
18 mar 18:56
jak to zrobic: i teraz moge podzielic przez 4 0=3n2-1
18 mar 18:57
Bogdan:
Jeszcze raz:
lewa strona: (2*3n - 1)2 = 4*32n - 4*3n + 1
prawa strona: (2*3n-1 - 1)(2*3n+1 - 1) =
= 4*3n-1+n+1 - 2*3n-1 - 2*3n+1 + 1 =
= 4*32n - 2*3n / 3 - 2*3*3n + 1 =
= 4*32n - (20/3)*3n + 1
4*3n ≠ (18/3)*3n a więc ciąg nie jest geometryczny
18 mar 19:06
Bogdan:
Chochlik w ostatnim zapisie, poprawiam
4*3n ≠ (20/3)*3n a więc ciąg nie jest geometryczny
18 mar 19:07
jak to zrobic: dziekuje

musze popracowac nad dzialaniami na potegach

znasz moze jakas strone gdzie
ejst to wytlumaczone albo sa podane twierdzenia?
18 mar 19:37
18 mar 19:48
jak to zrobic: Dzikeuje Ci bardzo

rowniez pozdrawiam
18 mar 19:50