oblicz pole calkowite i objetosc
asiuniaki: oblicz pole powierzchni calkwitej i objetosc graniastoslupa prostego w ktorym podstawa jest
rombem o przekatnych dkugosci 12cm i 16cm, a przekatna sciany bocznej ma dlugosc 15cm.
poprosze doklade obliczenia i jesli mozliwe to rysunek
21 lis 20:06
aa:

Pc=2* P
p+4*P
b
przekątne w rombie przecinają się w połowie i pod kątem prostym
8
2+6
2=a
2
a
2=100
a=10
teraz pole boku
a
2+h
2=15
2
h
2=225−10
2=125
h=5
√5
P
b=10*5
√5=50
√5cm
2
P
c=2*14+4*50
√5=28+200
√5cm
2
objętość:
V=P
p *h
V=14*5
√5=70
√5cm
3
21 lis 20:26
aa: | | p*f | | 12*16 | |
pomyłka Pp= |
| = |
| =96cm2 |
| | 2 | | 2 | |
więc tam gdzie
P
c=2*96+4*50
√5=(192+200
√5)cm
2
więc V=96*5{5}=...
21 lis 20:29
asiuniaki: dziekuje bardzo
21 lis 22:31