oblicz dlugosc krawedzi podstawy tego graniastoslupa.
asiuniaki: do pojemnika w kształcie graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o wysokosci 6dm wlano 100l
wody ktora wypelnia 2/3 objetosci pojemnika,oblicz dlugosc krawedzi podstawy tego
graniastoslupa
21 lis 19:51
Qba: 100dm3 = (2/3)*6dm*a2
a − krawędź podstawy (w dm)
Rozumiesz?
21 lis 19:56
asiuniaki: do jakiego wzoru to podstawiam

potrzebuje dokladny zapis
21 lis 19:58
Qba: na na obj. graniastosłupa masz ogólnie: V = Ppodstawy*H
Podstawą gr. praw. czworokątnego jest czworokąt foremny, czyli kwadrat. Pkwadratu = a2
H = 6dm
100dm3 = (2/3)*V
Teraz ok?
21 lis 20:04