Funkcja kwadratowa
Grzesiek: 1.Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=−1/3x2 +bx +1, x nalezy do R
a)Dla b=0 rozwiaz nierownosc f(x) >/ (wieksze badz rowne) x+1
przyklad a rozwiazuje bez problemu gorzej z b:
b) Wyznacz wartosc wspolczynnika b, tak aby osia symetrii wykresu funkcji byla prosta o
rownaniu x=6
2. Funkcja kwadratowa f(x)= −2x2 + bx + c ma dwa miejsca zerowe: x1= −1 oraz x2= 3. Wyznacz
wartosci wspolczynnika b oraz c, a nastepnie oblicz, dla jakiego argumentu funkcja osiaga
wartosc rowna 8.
do 2 nie wiem za bardzo jak sie zabrac... jak ktos umi to prosze o rozwiazanie najlepiej krok
po kroku z zastosowaniem podstawowych zasad
21 lis 19:09
sobi: co do 2 zadanka no to tak:
f(x)=−2x2 + bx + c ma miejsca zerowe x1=−1 i x2=3
wiec przeksztalcasz wzor na postac iloczynową a wiec:
f(x)=−2(x+1)(x−3) i wymnazasz:
f(x)=−2x2 + 4x +4 i z tego wywnioskujemy że b=4 i c=4
co do 2 czesci zadania to po prostu przyrównujesz:
−2x2+4x+4=8 => −2x2+4x−8=0 no i teraz po porstu wyliczasz delte i pierwiastki i po problemie
21 lis 20:07
Grzesiek: no rzeczywiscie jak teraz na to patrze wydaje sie takie proste

brakowalo mi pomyslu.. a w
tym 1 b) orientujesz sie moze jak by sie do tego zabrac? niby tresc zadania rozumiem ale jak
to zaczac.. to juz gorzej
21 lis 20:33