Wielomiany rozlozyc
Macius: rozloz wielomian na czynniki x3+4x2+x−6=
21 lis 19:07
Eta:
W(x)= (x+3)(x+2)(x−1)
21 lis 20:18
Macius: eta jakis latwy sposob do rozlozenia do tego na iloczynowa ? bo tu trzeba tak zgadywac z tego
co widze jak to rozlozyc tak jak ma sie na kwadratowej robi sie pierwiastki i oblicza (x−x1
(x−x2)
21 lis 20:33
Eta:
Kandydatami na pierwiastki wymierne są :{±6, ±,3 ±,2, ±1}
sprawdzamy W(1)= 1+4+1−6 =0 => x1= 1
W(−1)= −1+4−1−6≠0
W(2) = 8+16+2−6≠0
W(−2)= ...........
W(3) =...........
W(−3)=...........
i otrzymasz W(x)= (x−x1)(x−x2)(x−x3)=......
21 lis 20:58