Jak obliczyć parzystość
Paulina: f(x)=2x3−3x
21 lis 19:05
KoreX: f(x) = f(−x) wtedy funkcja jest parzysta
21 lis 19:07
Pomocy: Ale jak dokładnie obliczyć ten przykład i jaka funkcja z niego wyjdzie parzysta czy
nieparzysta. prosila bym o rozwiązanie
21 lis 19:10
KoreX: 2x3−3x musi być równe (−2x)3 +3x wtedy bedzie parzysta
21 lis 19:12
Pomocy: tak ale ta funkcja wychodzi nieparzysta i jak to obliczyć
21 lis 19:13
KoreX: to jesli f(x) = −f(−x) −spelnienie tego rownania to funkcja nieparzysta.
21 lis 19:15
Pomocy: chyba sie nie zrozumilamam moze mi ktosc obliczyc ten przyklad
21 lis 19:20
KoreX: jesli 2x3−3x = −(2(−x)3 − 3(−x)) nie jest sprzeczne to funkcja nieparzysta
21 lis 19:23
KoreX: wiec jesli uproscisz prawa strone to wychodzi ze L=P i funkcja nieparzysta.
21 lis 19:24
Qba: Krok po kroku:
1) f(−x) = 2(−x)2 − 3(−x) = 2x2 + 3x ≠ f(x)
funkcja nie jest parzysta
2) −f(−x) = −(2(−x)2 − 3(−x)) = −2x2 −3x ≠ f(x)
funkcja nie jest nieparzysta
ODP: Funkcja f(x) nie jest ani parzysta, ani nieparzysta.
Rozumiesz już?
21 lis 19:42
Jupi: 5x−3/2+x
12 paź 12:11
PW: f(−x) = 2(−x)3 − 3(−x) = −2x3 + 3x = − (2x3−3x) = − f(x)
− tunkcja jest nieparzysta.
12 paź 13:53