arccos
Agata: ile wynosi:
21 lis 19:01
pomagacz:
policz co w nawiasie i poszukaj w tablicach dla jakiego kąta pasuje wynik

acos(x) = α
cos(α) = x
21 lis 20:12
Agata: czyli mam pod π, przyjac radiany?
21 lis 20:16
Agata: będzie
| | 3 | |
arccos( |
| )=arccos(0,0083) |
| | 2π | |
21 lis 20:29
Karola: arccos(3/2 pi)=0 <=> cos(0)= 1
21 lis 20:34
pomagacz: | | 0.6 | | 0.6 | |
acos( |
| ) = acos(cos(α)) ⇒ cos(α) = |
| |
| | 0.4*0.5*2π | | 0.4*0.5*2π | |
tablice trygonometryczne:
α = ...
21 lis 21:11
Agata: tylko że
cos(61°) = 0.48481
cos(62°) = 0.4695
21 lis 21:33
pomagacz:
czyli coś pomiędzy
21 lis 21:34
Agata: można więc przyjąć ze 61,5?
21 lis 21:37
pomagacz:
chyba tak, włącz kalkulator windosowski i sprawdź
21 lis 21:45