:)
ICSP: Może mi ktoś powiedzieć czy każde działanie w R jest wewnętrzne?
Mi się zdaje żę tak ale wole się upewnić
21 lis 18:58
Basia:
myślisz o tradycyjnych działaniach ? dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie ?
te są wewnętrzne
inne nie muszą np:
a,b∊R i a◯b = a+b*i
21 lis 19:01
ICSP: pierwiastkowanie, logarytmowane, potęgowanie również są przemienne?
21 lis 19:02
ICSP: teraz analizuję taki przykład.:
axb = 5log5 a * log5 b gdzie x jest działaniem
udowodnienie przemienności to nie problem.
Teraz łączność:
(axb)xc = ax(bxc)
L = (5log5 a * log5 b x c) = 5log5 5log5 a * log5 b * log5 c = 5log5 a *
log5 b * log5 c
P = ax(5log5 b * log5 c) = 5log5 a * log5 5log5 b * lob5 c = 5log5 a * lob5
b * log5 c
L = P − działanie jest łączne (nie wiem czy można to tak udowodnić. Gubię się przy tych
potęgach.)
teraz element neutralny:
∨∧ kwantyfikatory (pod pierwszym e∊R pod drugim a∊R)
axe = exa = a
5log5 a * log5 e = a
(5log5a)log5 e = a
alog5 e = a
log5 e = 1
e = 5 − chyba tak.
teraz element odwrotny:
axb = bxa = e
5log5 a * log5 b = 5
log5 a * log5 b = 1
i tutaj nie mam pomysłu co zrobić. Jeśli dobrze myślę mam wyznaczyć b za pomocą a.
21 lis 19:25
AC:
b= 51/log5a
21 lis 19:33
ICSP: no dobrze, ale jak to wyliczyć?
Podzielić przez log5 a czy użyć innego "tricku"
Mam jeszcze jedno pytanie:
mam przykład:
(a,b) x (c,d)
jak zapisać przemienność? Każdy nawias osobno czy zamieniam nawiasy?
21 lis 19:39
Basia:
ad. poprzednie
przemienne i wewnętrzne to dwie różne rzeczy
o czym więc rozmawiamy ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.ostatnie
1xb = 5
5log51*log5b = 5
50 = 51
sprzeczność
dla a=1 element odwrotny nie istnieje no i po zawodach
21 lis 19:40
ania: ciag geometryczny o wyrazach 2,x,5 oblicz x
21 lis 19:42
Basia:
ad. 19:39
zamieniasz nawiasy
(a,b)x(c,d) ⇔ (c,d)x(a,b)
21 lis 19:42
Basia:
@ania nie "wcinaj się" w cudze tematy
21 lis 19:43
AC:
Ano, tak:
log5b = 1/log5a i z definicji logarytmu:
b=51/log5a
a w drugim x to iloczyn kartezjański?
21 lis 19:43
ICSP: ale gdybym robił dalej nierówność:
| | 5 | |
log5 a * log5 b = 5 ⇔ log 5 b = |
| |
| | log5 a | |
niewykonalne dla a = 1 . W tym momencie powinienem się zorientować że element odwrotny nie
istnieje i udowodnić to w taki sposób jak to zrobiłaś?
21 lis 19:44
ICSP: przez x ja dziś oznaczam działanie
21 lis 19:45
Basia:
AC czy według Ciebie 1∉R ?
| | 1 | |
bo |
| raczej nie istnieje |
| | log51 | |
x to jakieś działanie
21 lis 19:46
ICSP: czyli dręczymy dalej tą przemienność.
⋀a,b,c,d ∊ R2 (to jest kwantyfikator).
(a;b)x(c; d) = (c; d)x(a;b)
L = (a;b)x(c; d) = (ac − 2bd;ad + bc) = (ca − 2db ; da + cb) = (ca − 2db; cb + da) = (c;
d)x(a;b) = P
Przejdzie takie udowodnienie?
21 lis 19:49
Basia:
@ICSP prawdę mówiąc po prostu od razu to widziałam, tak jak Ty od razu widzisz jak
rozłożyć wielomian na czynniki (a ja nie zawsze, bo to kwestia wprawy)
jeżeli nie widzisz od razu to trzeba tak jak opisałeś
próbować wyznaczyć i dojdzie się do jakiejś sprzeczności albo innego "czegoś" co załatwi sprawę
21 lis 19:52
Basia:
ad. 19:49
oczywiście; wszystko gra
21 lis 19:55
AC:
dobrze, a
−10 ∉ R
log5 (−10) raczej nie istnieje
21 lis 19:55
Basia:
dokończenie myśli z 19:52
albo po prostu wyznaczy się ten element odwrotny
21 lis 19:56
Basia: z samej definicji działania mamy, że jest określone wyłącznie w R+
21 lis 19:57
ICSP: Zaczyna mi to wychodzić. Wyszło mi że działanie jest łączne

Czy tak?
Teraz pytanie co do elementu odwrotnego. W łączności dodałem parę czy jak będę liczył element
odwrotny to też mam dodać parę?
21 lis 19:59
ICSP: pojawia się problem z elementem neutralnym.
(a;b)x(e;f) = (a;b) Jeśli dobrze napisałem wtedy:
(ae − 2bf , af + be) = (a;b)
czyli:
a = ae − 2bf
b = af + be
co z tym teraz zrobić?
21 lis 20:08
AC:
e=1 f=0
21 lis 20:14
ICSP: ale chodzi mi bardziej o sposób rozwiązania. Czy wystarczy że będę metodą podstawiania próbował
coś z tym zrobić?
21 lis 20:16
AC:
dla każdego a i b musi to zachodzić, czyli e=1 f=0
21 lis 20:25
ICSP: dobra wyszło jakoś. Metoda podstawiania zawsze działa.
Teraz:
(a;b)x(c

) = (e;f)
(ac − 2bd;ad + bc) = (1;0)
| | 1 + 2bd | |
ac − 2bd = 1 ⇔ c = |
| |
| | a | |
ad + bc = 0
| | 1 + 2bd | |
ad + b |
| = 0 ⇔ a2d + b + 2b2d = 0 ⇔ 2b2d + a2d = −b ⇔ d(2b2 + a2) = −b ⇔ d = |
| | a | |
| | −b | |
|
| taki ma być wynik? Jeżeli nie t gdzie błąd zrobiłem? |
| | 2b2 + a2 | |
21 lis 20:27
ICSP: | | a2 | |
i później po doliczeniu c = |
| |
| | a(a2 + b2) | |
21 lis 20:30
ICSP:
21 lis 21:17
ICSP: Dobrze na dziś starczy.
Dziękuję pięknie
Basiu i
AC za pomoc
21 lis 21:58
AC:
| | a | |
c= |
| dla a2 +2b2≠0 |
| | 2b2 + a2 | |
21 lis 22:01
ICSP: przez a nie skróciłem... Wstyd

Dziękuję jeszcze raz
21 lis 22:02
Basia: tu jest znowu ten sam problem co poprzednio
nie sprawdzałam Twoich obliczeń, bo nie bez podstaw zakładam, że są poprawne, ale wynika z
nich, że dla żadnej pary (0,b) element odwrotny nie istnieje
musisz więc rozważyć te przypadki oddzielnie
(0,0)x(c,d) = (1,0)
ac − 2bd = 1
0−0 = 1
0 = 1
sprzeczność czyli dla pary (0,0) na pewno nie ma elementu odwrotnego
b≠0
(0,b)x(cd) = (1,0)
0 − 2bd = 1
d = −12b
0 + bc = 0
c = 0
czyli dla par postaci (0,b) gdzie b≠0 el.odwrotny to (0, −12b)
dla par (a,b) gdzie a≠0 i b≠0 tak jak policzyłeś
czyli R2 z tym działaniem nie jest grupą, ale
R2 − {(0,0)} jest
21 lis 22:14
ICSP: tzn w poleceniu miałem R\{(0;0)} czyli też musiałbym te dwa przypadki sprawdzać?
21 lis 22:15
Basia:
ale nie odrzucasz (0,b) gdzie b≠0
nie możesz dzielić przez a bez zastrzeżeń czyli musisz rozważyć dwa przypadki
1. a=0 b≠0
2. a≠0 b dowolne , bo wtedy nie dzielisz przez b, a a2+b2≠0 i a2+2b2 ≠0 dla par ≠ (0,0)
21 lis 22:30
ICSP: już rozumiem. Dziękuję bardzo
21 lis 22:32