trygonometria
Stokrotka: Nie istnieje taki kąt ostry, ze:
| | 1 | | 2√6 | |
B sinα= |
| i cosα= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 5 | | 12 | |
C sinα= |
| i cosα= |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 2 | | √22 | |
D sinα= |
| i cosα= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Prosze o pomoc w wybraniu poprawnej odpowiedzi i uzasadnienie
21 lis 18:52
KoreX: Odp A
podstaw sobie wszystko pod jedynke trygonometryczna
sin2α + cos2α = 1
i jeśli wyjdzie równanie sprzeczne to kąt nie istnieje.
21 lis 18:55
Stokrotka: acha okej dziękuje
21 lis 18:57
Stokrotka: ale to w a wyjdzie idealnie , a nie odpowiedz D jest poprawa?
21 lis 18:58