next
mloda: w kolo o promieniu 6cm wpisano trojkat rownoboczny. oblicz objetosc bryly przez obrot
tego trojkata dookola jednej z jego osi symetri
18 mar 18:25
Eta:
Jeżeli trójkąt jest wpisany w koło
to koło jest opisane na tym trójkącie:
zatem r op = (2/3)*hΔ gdzia hΔ= a√3/2
zatem:
r = a√3 /3 => a√3/ 3 = 6 => a= 6√3
Bryłą powstałą z obrotu tego trójkąta ( zgodnie z treścią zad. ) jest
stożek o wymiarach:
R= a/2 i H= hΔ bo hΔ --- jest jedną z jego osi sym.
więc:
tylko podstaw do wzoru na V = ( 1/3)Pp *H
gdzie Pp = PΔrównob. = a2√3 / 4
H= a√3 / 2 wstaw za a= 6√3
i oblicz V
18 mar 22:28