logarytmy wykresy i zbiory
kolorowy: logx(logyx)≥0
trzeba to rozwiązać graficznie. jakies pomysły?
21 lis 18:42
Basia:
x,y > 0 i x,y≠1
log
x[(log
xy)
−1] ≥ 0
− log
x(log
xy) ≥ 0
log
x(log
xy) ≤ 0 = log
x1
stąd
dla x>1 będzie
log
xy ≤ 1=log
xx
y ≤ x
dla x∊(0,1)
log
xy ≥ 1=log
xx
y≤x
ostatecznie:
x,y>0 ∧ x,y≠1 ∧ y≤x
narysować już chyba łatwo
21 lis 18:56
kolorowy: a czemu w drugiej linijce zamieniłeś w mianowniku log
y x na log
x y? to jest jakaś własność?
I czemu w 5 linijce potęga −1 zamienia się na −log?
pytam bo nie rozumiem za bardzo, ale bardzo fajnie wytłumaczone
21 lis 19:14
Basia:
poczytaj co nieco o logarytmach
to wszystko jest tutaj, nie będę tego przepisywać
https://matematykaszkolna.pl/strona/i11.html
co do pytań to:
korzystam z tzw. zamiany podstaw
| | logxx | | 1 | |
logyx = |
| = |
| |
| | logxy | | logxy | |
i z własności log
ab
α = α*log+ab
21 lis 19:21
2 paź 09:30
pigor: ..., no to może jeszcze ja np. tak : z monotoniczności funkcji
logarytmicznej mam kolejno 2−ie, a ostatecznie 4−y alternatywy
koniunkcji nierówności następujących :
logx (logy x) ≥0 ⇔ (0<x<1 ∧ log
y x ≤ 1)
∨ (x>1 ∧ log
y x ≥ 1) ⇔
⇔ (0<x<1 ∧ 0<y<1 ∧ x ≥ y)
∨ (0<x<1 ∧ y>1 ∧ x ≤ y)
∨
∨ (x>1 ∧ 0<y<1 ∧ x ≤ y)
∨ (x>1 ∧ y>1 ∧ x ≥ y) ⇔
⇔ (0<x<1 ∧ 0<y<1 ∧
y ≤ x )
∨ (0<x<1 ∧ y>1 ∧
y ≥ x)
∨
∨ (x>1 ∧ 0<y<1 ∧
y ≥ x )
∨ (x>1 ∧ y>1 ∧
y ≤ x ) i to by było tyle .
2 paź 12:50
pigor: ..., oj, straszne rzeczy wyprawia ten wolfram na moim starym kompie
2 paź 12:56
isia:
No to, tak........ najwyższy czas zakupić
nowy sprzęt
2 paź 13:01