Rozwiąż równanie
hawkeye: x2−33=3x2−3
21 lis 18:22
hawkeye: w liczniku prawej strony równania jest 3, a nie −3. Należy rozwiązać równanie, znam wynik,
interesuje mnie jak do niego dojść.
21 lis 18:24
KoreX: czy wynik to x=0 lub x=−1?
21 lis 18:26
hawkeye: wynik to x=0 lub x=√6 lub x=−√6
21 lis 18:28
KoreX: ⇒
(x
2−3)
2=9
⇒
(x
2−3)
2−9=0
wykorzystując wzór na kwadrat sumy:
x
4−6x
2=0
wyciagajac przed nawias x
2
x
2(x
2−6)=0
więc
x
2 = 0 lub x
2−6=0
więc
x=0 lub x
2 = 6 −trzeba wyciagnac pierwiastek
więc:
x=0 lub
√x2 =
√6
więc
x=0 lub x=−
√6 lub x=
√6
21 lis 18:37
hawkeye: dzięki piękne

.
21 lis 18:44