twierdzenie talesa
michi: Proszę o pomoc w tym zadanku :
Drabina o długości 2,5 m po oparciu o ścianę domu sięga na wysokość 2 m .
a)Jak wysoko sięga drabina o dł.3,5, jeśli jest ustawiona pod tym samym kątem ?
b)Jaką dł.ma drabina, jeśli ustawiona pod tym samym kątem sięga na wysokość 1,8 m ?
18 mar 18:24
michi: Ktoś pomoże ?

nie wiem jak to zrobić , próbuję i nic a wiem ze w odpowiedziach ma być
a)2,8 b)2,25 Help

18 mar 21:47
marektg: Podpunkt a)
korzystamy z sinusa kąta
sinα=2/2,5 = x/3,5 ⇒2,5x=2*3,5 ⇒ x= 2,8
b)
sinα=2/2,5 =1,8/x ⇒2x=2,5*1,8 ⇒ x= 2,25
18 mar 21:56