Logarytm
RB: Dlaczego
logxlogx=logx2
21 lis 17:28
KoreX: logaxr = r * logax
21 lis 17:30
krystek: a nie miało być (log)2x po prawej?
21 lis 17:30
KoreX: jak za r podstawi logax bo taka jest potęga to jasne że logax * logax = logax2
21 lis 17:36
RB: no tak, po prawej mialo byc (logx)2
21 lis 17:46
KoreX: no i ci tak wyjdzie jeśli zamiast r(potega) podstawisz logax
21 lis 17:48
krystek: KoreX logx2 a log2x oznacza zupełnie co innego!
21 lis 17:54
KoreX: w takim razie niech ktoś mnie poprawi bo ja błedu w swoim rozumowaniu nie widze.... nidzie nie
napisałem log2x
21 lis 17:57
Basia:
i dlatego powinno się pisać: log(x2) i [ (logx)2 lub log2x ]
wtedy wszystko jest jednoznaczne
21 lis 17:58
krystek: I dlatego ,złe jest Twoje rozumowanie!
Popatrz co napisał RB o 17:46
21 lis 18:00
RB: czyli ostatecznie to bedzie wygladalo tak: logxlogx=logx * logx= (logx)2 ?
21 lis 18:01
krystek: logx*logx=(logx)2=log2x
21 lis 18:03
krystek: Tak!
21 lis 18:04
Basia:
logax*logax ≠ logax2
tu jest błąd, nie w rozumowaniu, tylko w zapisie (a tak napisałeś o 17:36)
logax*logax = (logax)2
lub
logax*logax = log2ax
zapis logax2 jest równoważny z zapisem loga(x2)
czyli log222 = log24 = 2
natomiast
log222 = (log22)2 = log22*log22 = 1*1 = 1
21 lis 18:05