Proszę o rozwiązanie tych zadań
Kasia: Proszę o rozwiązanie tych zadań
1.) Napisz równania okręgu przechodzącego przez punkt P(4,7) o środku w punkcie S(−2,1)
2.) Oblicz odległość punktu P(5,−2) od prostej l:4x−3y=2
21 lis 17:15
21 lis 17:20
Kasia: Krystek potrzebuje tego pilnie możesz pomóc czy nie>
21 lis 17:21
KoreX: x2+4x+y2−2y=67 − rownanie okregu o srodu S(−2,1) oraz przechodzącego przez P(4,7)
21 lis 17:26
Kasia: KoreX thx za chęci ale powinno wyjść (x+2)2+(y−1)2=72
21 lis 17:30
KoreX: (x+2)2+(y−1)2=72 ⇔ x2+4x+y2−2y=67
bo
(x+2)2 = x2+4x+4 − wzor skroconego mnozenia
(y−1)2 = y2−2y+1
więc
x2+4x+4+y2−2y+1=72 ⇒ x2+4x+y2−2y+5=72 ⇒ x2+4x+y2−2y=72−5 ⇒ x2+4x+y2−2y=67
21 lis 17:34
krystek: Kasiu miałaś wzór (x−a)2+(y−b)2=r2 ipodane (−2,+1 ) wstawisz za (a,b)
i (x+2)2+(y−1)2=r2 iteraz obl r=IPSI=√(−2−4)2+(1−7)2=√36+36=√72
stąd (x+2)2+(y−1)2=72 koniec zadania!
21 lis 17:46
Kasia: o to chodziło thx
21 lis 17:54
krystek: A miałas wskazówke −uparciuchu ,nie chcesz sama dochodzić do rozwiązań!
21 lis 17:55
Kasia: oj tam oj tam
21 lis 17:56
krystek: A potem na maturze kłopoty!
21 lis 17:57