Równanie prostej
Shov: Dla jakiej liczby a proste o równaniach (3a−1)x+2y−4=0 oraz 2x=4y−5=0 są równoległe?
21 lis 16:55
aa: aby proste były II to musi zachodzić a1=a2
21 lis 16:59
krystek: Napisz w postaci kierunkowej y=ax+b i w−ek równoległości a1=a2
21 lis 16:59
aa: wylicz y z obu i przyrównaj to co przy x i wyjdzie
21 lis 16:59
Shov: a w tym wypadku a1 i a2 ile wynoszą?
21 lis 17:01
Shov: spoko spoko
21 lis 17:02
Shov: nie jestem w stanie napisać tego w postaci kierunkowej (3a−1)x+2y−4=0 jak to napisać?
21 lis 17:06
krystek: 2y=−(3a−1)+4 /2
y=... i co trudnego ?
21 lis 17:12
Shov: ale za nawiasem jest jeszcze x jego się nie bierze pod uwagę?
21 lis 17:14
21 lis 17:15
krystek: bierze, zaginął.Jeszcze raz masz napisane masz .
21 lis 17:16
Shov: | | 1 | | 5 | |
to drugie przekładając wynosi y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
tak i z tego co mówicie to trzeba podstawić pod warunek czyli
21 lis 17:24
krystek: Tak ,ale zgubiłeś − przed kreska ułamkową.
napisz poprawnie to drugie równanie ,(na początku ,poniewaz nie wiem czy jest + czy − 4y )
21 lis 17:27
Shov: tam jest +
i kończąc rozwiązuje to tak
3a−1=−1
3a≠0
tak?
21 lis 17:32
krystek: a=0 dlaczego ≠=?
21 lis 17:34
krystek: dlaczego a≠0?
21 lis 17:35
Shov: aha tak tak masz rację wielkie dzięki
21 lis 17:36
krystek: Podstaw a=0 i zobacz ,czy proste są równoległe −dla sprawdzenia!
21 lis 17:39
Shov: | | 1 | |
wychodzi mi po podstawieniu y=− |
| x+2 i z czym to się sprawdza? |
| | 2 | |
21 lis 17:45
krystek: | | 1 | | 5 | |
i druga prosta ma postać y=− |
| x+ |
| i widzisz ,że mają te same współczynniki |
| | 2 | | 4 | |
kierunkowe!
Czyli są RÓWNOLEGŁE!
21 lis 17:48