pomocyyyyy
mloda: prosze o pomocv z zadaniami.... przyjmij ze krawedz czworoscianu foremnego jest dluzsza
od jego wysokosci o 1. oblicz objetosc tego czworoscianu


?
18 mar 18:16
Bogdan:
a - krawędź czworościanu,
H - wysokość czworościanu,
R - promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku a,
R = a√3/3
R2 = 3a2/9
H = √a2 - R2 = √6a2/9 = a√6/3
H + 1 = a
a√6/3 + 1 = a
Wyznacz z ostatniego równania a i wstaw do wzoru na objętość czworościanu foremnego.
18 mar 18:34
mloda: dziekuje badrdzo
18 mar 19:07