logarytmy
rozbojnik: log22x − log2(4x)≤0
jak to zrobic?
zmienna t raczej w gre nie wchodzi.
21 lis 16:36
Basia:
x>0
log2(4x) = log24+log2x = 2+log2x
t = log2x
i masz
t2 − t − 2 ≤ 0
21 lis 16:38
rozbojnik: czyli t
1=−2 , t
2=1
i t∊<−2,1>
log
2x=−2
x=1/4
log
2x=1
x=1
| | 1 | |
i teraz x∊< |
| ,1>  |
| | 4 | |
21 lis 17:10
rozbojnik: bo nie wiem czy tak mozna
21 lis 17:18
Basia:
prawie dobrze tylko zapis powinien być bardziej staranny
t∊<−2; 1>
czyli
log2x ≥ −2=log214
i log2x < 1= log22
czyli
x∊<14; 2>
błąd jest tu: log21=0 (nie 1)
21 lis 17:27