Układ dwóch równań liniowych
Bartek0807: Proszę o "dogłębną" analize zadań
Dla jakich wartości m proste:
a) 3x+4y−2=0 i 6x+8y−m
2+2=0 Mają nieskończenie wiele punktów wspólnych
b)2x+(m−1)y−1=0 i −4x+y+2=0 nie mają punktów wspólnych
c) −4x+3y+2=0 i 2x+my−3=0 przecinają się

potrzebuje po prostu by wiedzieć jak się je rozwiązuje najdokładniej jak się da
21 lis 16:36
krystek: Dwie proste muszą się nakładać aby było nieskończenie wiele rozwiązań .,a1=a2 i b1=b2
b) nie maja punktów wspólnych gdy są równoległe czyli a1=a2 i b1≠b2
c) gdy a1≠a2
21 lis 16:43
21 lis 16:43
Bartek0807: a gdy np wychodzi 0=0 ?
jest to układ nieoznaczony?
21 lis 16:46
krystek: tak
21 lis 16:47
Bartek0807: dzięki teraz moja wiedza jest zaspokojona w tym temacie
21 lis 16:48
krystek: napisz te proste w postaci kierunkowej:
| | 3 | | 1 | | 3 | | m2−2 | |
a)y=− |
| x+ |
| y=− |
| x+ |
| i widzisz ,że są rownoległe więc aby sie |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
nakładały wyrazy wolne muszą być takie same.
21 lis 16:52