poprosze o pomoc
mola: Znajdź równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P.
1) 3x+4y=0, P=(0,−5)
2) −2x−5y+1=0, P=(−1,2)
21 lis 16:35
KoreX: Aby prosta była prostopadła musi zachodzić następująca zależność miedzy wspołczynnikami
kierunkowymi prostej:
a1*a2=−1
21 lis 16:48
KoreX: | | 4 | |
więc prosta prostopadła musi mieć wspołczynnik a= |
| . |
| | 3 | |
Podstawiamy ten wspołczynnik do równania kierunkowego prostej i otrzymujemy wzór:
teraz aby prosta przechodzila przez P=(0, −5) wystarczy podstawić 0 pod x oraz −5 za y
otrzymując wtedy wspołczynnik b
więc
b=−5
| | 4 | |
bierzemy teraz y= |
| x+b podstawiamy b=−5 i mamy równanie prostej prostopadłej oraz |
| | 3 | |
przechodzącej przez punkt P
21 lis 16:57
mola: No właśnie ja tez tak to wszystko zrobiłam, ale w opdpowiedziach mam zupełnie inny wynik:
−4x+3y+15=0 i zaczęłam się zastanawiać czy dobrze liczę, albo po prostu w książce jast błąd.
21 lis 17:00
KoreX: bo masz podany wynik w postaci ogólnej tj.
Ax+By+C=0
| | 4 | |
gdy przekształcisz wynik do równania kierunkowego to otrzymasz y= |
| x−5 |
| | 3 | |
21 lis 17:12