macierz odwrotna
student: Obliczyć macierz odwrotną do macierzy:
A= | 1 2 3 |
| 3 1 2 |
| 4 5 1 |
nad ciałem licz wymiernych Z7.
Proszę o pomoc w tym zadaniu.
21 lis 16:31
aa: macierzą odwrotną jest macierz A−1 taka że AA−1=J a J to macierz jednostkowa
21 lis 16:36
student: co to znaczy, że jest macierzą jednostkową?
21 lis 16:38
student: dobra już wiem
21 lis 16:38
aa: może to Ci pomoże
jeśli A=[a
ij] to A
−1=[b
ij] to wyznaczamy ze wzoru
| | (−1)i+jAji | |
bij= |
| gdzie Aji to podwyznacznik macierzy A po wykreśleniu j−go |
| | detA | |
wiersza i i−tej kolumny
21 lis 16:44
student: nie wiem, dalej nic mi ni wychodzi..
21 lis 17:01
Mitoman:
| | 1 | |
Można to i tak zrobić A−1= |
| [Aij]T
|
| | detA | |
A
ij−macierz dopełnień algebraicznych macierzy A
21 lis 17:09
student: Tak też robiłam, ale mi sie nie zgadza..
21 lis 17:11
AS: Podaję odp.końcową
| −9 13 1 |
1/34 | 5 −11 7 |
| 11 3 −1 |
21 lis 17:52