nierówności kwadratowe
Anka ;*: wytłumaczcie mi tylko jak się rozwiązuje nierówności kwadratowe
18 mar 18:14
Spike: Zależy jakie

Najpierw napisz w której jesteś klasie. Poziom matematyki ( rozszerzony/podstawowy)?
18 mar 18:15
Anka ;*: w 2 technikum

podstawowy
18 mar 18:17
Spike: Ok. Funkcje kwadratowe miałaś już?
18 mar 18:18
Anka ;*: miałam
18 mar 18:18
Spike: Właśnie myślę który przykład z książki wziąć...
18 mar 18:19
Anka ;*: wszystko jest git tylko chodzi o to czy ja mogę zrobić tak
x do kadratu-1≥0
czy to będzie dobrze
18 mar 18:20
Anka ;*: *do kwadratu
18 mar 18:20
Spike: Skoro miałaś funkcje kwadratowe, to oczywiście wzory na deltę (Δ) znasz już? Postać
iloczynową (y=a(x-x1)(x-x2))?
18 mar 18:20
Spike: btw, na dole masz napisane jak takie magiczne znaczki wstawiać
2
18 mar 18:21
Anka ;*: nio spoko
Δ=b2-4ac
18 mar 18:21
Spike: Nie, tak nie można, zobacz
(x-1)2≥0
potęga jest za nawiasem, więc odnosi się do CAŁEGO wyrażenia w nawiasie, zobacz
(x-1)2=(x-1)*(x-1)=x2-2x+1, wyszłoby to, a nie x2-1
18 mar 18:22
Anka ;*: miałam wszystko z tego i dobrze znam postać iloczynową
18 mar 18:22
Anka ;*: aha już czaje o co chodzi
18 mar 18:23
Anka ;*: no to trzeba było tak od razu że rozszerzyć wzory skróconego mnożenia
18 mar 18:25
Anka ;*: a powiedz mi resztę później liczy się Δ?
18 mar 18:26
Anka ;*: Spike a powiedz mi resztę później liczy się Δ?
18 mar 18:28
Spike: więc... nierówności najłatwiej zrobić na rysunku
Po pierwsze musisz mieć jakąś, niech będzie np.
x2-25≤0
Tutaj wziąłem przykład w którym mogę zastosować wzór skróconego mnożenia
b2-a2=(a-b)(a+b)
więc
x2-25≥0
(x-5)(x+5)≥0
jak widzisz, jest to postać iloczynowa ( to po prawej stronie), więc podstawiając w
nawiasach pod x taką liczbę, dla której wartość w nawiasie po wykonaniu działania (
tutaj dodawanie/odejmowanie) będzie równa zero, możemy wyznaczyć miejsca zerowe tej
funkcji ( miejsca na rysunku gdzie funkcja przetnie oś OX)
(x-5)(x+5)≥0
x=5, x=-5
to są miejsca zerowe ( każdemu nawiasowi odpowiada jedno miesce zerowe)
Skoro miałaś juz funkcje kwadratowe, to wiesz, że skoro wsp. a przy x2 jest dodatni ( a
tutaj jest) to ramiona idą do góry. Potrafisz coś takiego już narysować?
+ +++++++ +++
---------------(-5)---------------0------------------(5)-------------
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
plusy i minusy u mnie symbolizują to, kiedy wykres funkcji ( patrzysz na wartości y) jest
dodatni, a kiedy ujemny.
Skoro masz juz wykres, to możesz jeszcze raz spojrzeć na znaczek jaki miałaś uwzględnić
na początku we wzorze
x2-25≤0- tutaj wartości dla jakich ta funkcja jest mniejsza albo równa 0
więc patrzysz na minusy na rysunku.
x€<-5,5>
18 mar 18:31
Anka ;*: ok dzięki
18 mar 18:34
Anka ;*: już wszystko rozumiem
18 mar 18:34
Spike: Właśnie w tym jest nie tyle problem, co, hmm... utrudnienie?
z Δ
(x-1)
2≥0
x
2-2x+1≥0
Δ=4-4*1*1=0
x=-b/2a=2/2=1- miejsce zerowe funkcji, jedno więc w tym przypadku funkcja tylko 'styknie"
oś OX
chociaż w czymś takim nie musisz się nawet wysilać żeby liczyć z Δ. Jest to juz postac
iloczynowa, więc zobacz sama, jeśli pod x podstawisz 1 ( tak żeby w nawiasie wyszło 0),
to z Δ wyszło to samo
z grupowania wyrazów
x
3+4x
2-2x-8=0 - tutaj wziąłem przykład z równaniem
x
2(x+4) - x
2 wspólny dla tych dwóch liczb więc wyciągam przed nawias
-2(x+4)- -2 wspólny, więc wyciągam
x
2(x+4)-2(x+4)=0 tutaj widzę, że (x+4) jest znów wspólny, więc wyciągam go

(x+4)(x
2-2)=0
teraz mam już postac iloczynową, drugi nawias można ze wzoru skróconego mnożenie
(x+4)(x-2)(x+2)=0
x=-4, x=2, x=-2
jesli nie miałaś jeszcze wielomianów i rysowania "wężyka" to przykład niepotrzebny
schematów hornera itp, itd.
Ogólnie radzę ci tak: poćwicz na przykładach doprowadzanie do postaci iloczynowej, to
wtedy możesz błyskawicznie odczytać miejsca zerowe, a co za tym idzie jak zrobic
rysunek.
Ale oczywiście nie zawsze widać gdzie to będzie, więc stosuj Δ przy równaniach z x
2.
18 mar 18:41
Anka ;*: dzięki teraz już z resztą zadań sobie poradzę

dziękuję Ślicznie Spike
18 mar 18:48
Nowy: zadanie maturalne poziom podstawowy:
Do zbioru rozwiązań nierówności (x − 2)(x + 3) < 0 należy liczba
jak to zorbic
14 mar 17:35
Nowy: A. 9 B. 7 C. 4 D. 1
14 mar 17:37
Nowy: x1 wychodzi mi −3
x2 wychodzi mi 2
i co dalej

to nie jest rozwiązanie
14 mar 17:38