matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory skrócego mnożenia, wyrażenia algebraiczne
das:
Witam. Mam pewien problem z zadaniem: Wiedząc, że
1
x+
=3 oblicz:
3
1
a) x
2
+
x
2
1
b) x
3
+
x
3
Prosiłbym o zrobienie tych dwóch przykładów z dokładnym opisem krok po kroku.
21 lis 16:26
ICSP:
1
mam nadzieję że to jest : x +
dla x ≠ 0
x
21 lis 16:29
aa:
1
2
8
x=3−
=2
=
3
3
3
i podstaw
21 lis 16:30
das:
Tu chodzi głównie o zastosowanie wzorów skróconego mnożenia. W treści zadania nie ma mowy o x ≠ 0, ale zapewne tak jest.
21 lis 16:46