wielomiany
rozbojnik: dla jakich watrosci parametru k rownanie x
5+(1−2k)x
3+(k
2−1)x=0 ma dokladnie 3 pierwiastki

x[x
4+(1−2k)x
2+(k−1)(k+1)]=0
i co dalej

jak to zrobic
21 lis 16:08
ICSP: w nawiasie powstało ci równanie dwukwadratowe.
Musi mieć ono dwa rozwiązania : Δ > 0
x1*x2 <0
21 lis 16:10
ICSP: oczywiście wprowadź najpierw zmienną pomocniczą : t = x
2
21 lis 16:13
Basia:
no to już jeden mamy na pewno x=0
czyli
x4 + (1−2k)x2 + (k−1)(k+1) = 0
musi mieć dokładnie dwa pierwiastki
t = x2
t2 (1−2k)t + (k−1)(k+1) = 0
czyli dwie możliwości:
1. Δ=0 i t0 >0 (bo wtedy mamy x1 = √t0 i x2= − √t0)
2. Δ>0 i t1 i t2 muszą mieć różne znaki (bo gdyby oba były dodatnie to w iksach byłyby 4
pierwiastki, a gdyby oba były ujemne to nie byłoby wcale pierwiastków w iksach)
czyli
Δ>0 i t1*t2<0
oczywiście mamy (1) lub (2)
21 lis 16:16
ICSP: Basiu dokładnie trzy pierwiastki. Jezeli Δ = 0 równanie dwukwadratowe będzie miało 2
pierwiastki podwójne. Czyli łącznie 4.
21 lis 16:18
Basia:
nieprawda
(x2−1)2 = 0 ⇔ x2−1 = 0 ⇔ x=1 lub x= −1
i gdzie te cztery pierwiastki ?
21 lis 16:24
ICSP: (x2 − 1)2 = [(x−1)(x+1)]2 = (x−1)2(x+1)2 o tutaj
21 lis 16:26
Basia:
ICSP na miłość boską ! matematykę studiujesz !
Δ=0 ⇒ równanie at
2 + bt + c = 0 ma
jeden pierwiastek podwójny
jeżeli t
0< 0 ⇒ x
2 ≠ t
0 i nie ma nowych pierwiastków w iksach czyli nadal jest tylko x=0
jeżeli t
0 = 0 ⇒ x
2=0 ⇔ x=0 ale to już jest czyli nadal jest tylko x=0
jeżeli t
0>0 ⇒ równanie x
2 = t
0 ma
dwa różne rozwiązania
x
1 =
√t0 x
2 = −
√t0 i masz razem z x=0 trzy
21 lis 16:30
Basia:
pierwiastek podwójny to jeden pierwiastek (podwójny), a nie dwa pierwiastki
dla Δ=0 i t0>0 masz trzy pierwiastki, w tym dwa podwójne
21 lis 16:32
ICSP: przecież krotności pierwiastków liczymy jako ilość pierwiastków. Właśnie między innymi o tym
mówi podstawowe twierdzenie algebry.
21 lis 16:33
Basia:
niestety, nie
zupełnie co innego znaczy ilość (liczba) pierwiastków, zupełnie co innego krotność
równanie (x−1)100=0 ma jedno i tylko jedno rozwiązanie x=1 i ma
jeden i tylko jeden pierwiastek (stukrotny)
21 lis 16:36
rozbojnik: dziekuje
Basiu, juz licze
21 lis 16:37
ICSP: Dobra niech będzie

Chociaż nadal mam pewne wątpliwości
21 lis 16:40
rozbojnik: | | 1 | |
odpowiedz to k ∊ ( |
| , 1)  |
| | 2 | |
21 lis 17:03
Basia:
Δ = (1−2k)
2 − 4(k
2−1) = 1−4k+4k
2−4k
2+4 = 5− 4k
1. Δ=0 dla k =
54
| | −(1−2k) | | 2k−1 | | 3 | |
wtedy t0 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
i mamy x1 = |
| x2 = − |
| x3 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
2.
Δ>0 ⇔ 5−4k>0 ⇔ k<
54
(k−1)(k+1)<0
k∊(−1;1)
czyli k∊(−1;1)∪{
54}
chyba, że się gdzieś pomyliłam
21 lis 17:21
rozbojnik: tak, tak

tez mialam to 5/4 tylko zapomnialam dopisac. dziekuje

21 lis 17:24