Oblicz wartość wyrażenia dla przedziału
KoreX: | | √x2−4x+1 | | √16x2+8x3+x4 | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| + |
| |
| | 2x−1 | | 4x2+16x | |
dla x ∊(−
∞; −4)
Jak to zrobić? Probowałem pod pierwiastkami wzorów skróconego mnożenia i usuwać pierwiastki ale
nie mogę dojść do rozwiazania...
21 lis 15:56
ICSP: na pewno dobrze przepisane?
21 lis 15:57
KoreX: Napewno... jest to zadanie z arkusza maturalnego nowej ery 2010
21 lis 16:00
ICSP: dziwne. Jak dla mnie powinno być pod pierwiastkiem x2 − 4x + 1
21 lis 16:01
ICSP: tzn 4x2 − 4x + 1
21 lis 16:01
KoreX: taktez jest...?
21 lis 16:01
KoreX: faktycznie... masz racje nie zobaczylem tej 4,,,
21 lis 16:02
KoreX: | √4x2−4x+1 | | √16x2+8x3+x4 | |
| + |
| |
| 2x−1 | | 4x2+16x | |
co nie zmienia faktu że nie mogę się z tym uporać...
21 lis 16:04
ICSP: | √4x2 − 4x + 1 | | √16x2 + 8x3 + x4 | | |2x−1| | |
| + |
| = |
| + |
| 2x−1 | | 4x2 + 16x | | 2x−1 | |
mamy pod wartościami bezwzględnymi:
x − dla danego przedziału wartość będzie zawsze ujemna − zmieniamy znak
2x−1 − dla podanego przedziału wartość zawsze ujemna − zmieniamy znak
x+4 − wartość zawsze ujemna − zmieniamy znak.
| −(2x−1) | | x(x+4) | | 1 | | 3 | |
| + |
| = −1 + |
| = − |
| pewnie gdzieś sie pomyliłem |
| 2x−1 | | 4x(x+4) | | 4 | | 4 | |
21 lis 16:08
KoreX: jest okej, dzieki wielkie
21 lis 16:10
ICSP: na prawdę taki jest wynik?
21 lis 16:11
KoreX: tak tylko przy x i x+4 nie zmieniles znaku przy drugim ulamku?
21 lis 16:18
ICSP: zmieniłem
21 lis 16:19
sandra: (6a−8b−0,7)−(6,9+a−5b)+1,8 =
3 mar 19:06
Minioo : Oblicz wartość wyrażenia x2 − 6x + 8 dla a)
a) x=4
b) x=2
c) x =−1
19 gru 14:55
J: A jaka jest np. wartość wyrażenia: x + 2 , dla x=3 ?
19 gru 15:00
momom: Oblicz wartość wyrażenia 2
3
4
x
x + x
dla x = 2
8 sty 02:48
Lucky: W(x)=4x⬠+4x+1
10 sty 15:03
szymon: x2 + 3x−10
15 maj 15:01
Kacperek : 5x + 3 − 2x + 7 − 4x − 2 dla x = −2
8 gru 09:10
Filip:
8 gru 12:09