matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji
Agata:
Bardzo proszę o sprawdzenie tego rozwiązania pochodnej
1
f(x) = (arccos
5
(3x
2
))' = (arccos(3x
2
)
5
)' = 5arccos(3x
2
)
4
*
* 2*3x *3
√
1−(3x
2
)
2
21 lis 15:29
gwiazda:
Dobrze
21 lis 15:35
Agata:
dzieki!
21 lis 15:36
gwiazda:
Tylko w arccos masz w liczniku −1 tak to ok
21 lis 15:37