21 lis 14:52
Tak:
Δ = 121, x1 = , x2 = , dalej przekształcenie na ułamki proste
21 lis 14:55
bart: no na to tez wpadlem..
21 lis 14:57
bart: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| * |
| dx i... ? |
| | x−0,5 | | x+5 | |
21 lis 14:58
aa:
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | ax2+bx+c | | a[(x+b2a)2−Δ4a2] | |
21 lis 15:03
bart: dzieki
21 lis 15:04
bart: aa masz moze jakas strone z tym wzorem?
21 lis 15:06
aa: hmm mam w książce
21 lis 15:09
aa: a ile Ci wyszło?
21 lis 15:10
bart: | | Δ | |
no bo wydale mi sie ze bedzie |
| :< |
| | 4a | |
21 lis 15:16
aa: nie
jak wygląda postać kanoniczna trójmianu kwadratowego?
21 lis 15:19
bart: | | b | | Δ | |
a(x−p)2−q gdzie b=− |
| i q=− |
| a nie 4a2 |
| | 2a | | 4a | |
21 lis 15:21
bart: i nie wiem czemu to a mnozymy przez wszystko
21 lis 15:21
aa: jest 4a2 bo a jest wyciągnięte przed "całą postać"
21 lis 15:24
gwiazda: Ale taką całkę jak się liczy i są pierwiastki to ln z jednego i drugiego pierwiastka
pierwiastka
21 lis 15:24
bart: ano tak
21 lis 15:26
aa: hmmm nigdy w życiu
21 lis 15:26
bart: gwiazdka chce Ci sie to pisac? to poprosze
21 lis 15:26
aa: to nie jest suma dwóch funkcji że możesz sobie rozdzielać na dwie całki
21 lis 15:27
gwiazda: | | A | | B | |
Tam ta całka ma postać taką |
| dx+ |
| dx |
| | x−0,5 | | x+5 | |
czyli A*(x+5)+B*(x−0,5)= 1 rozwiazujesz uklad i masz potem ln z pierwiastków , współczynniki
leca przed dana calke
21 lis 15:34
aa: | | dx | | dx | |
∫ |
| =12∫ |
| = |
| | 2[(x+94)2−12116] | | [(x+94)2−(114)2] | |
podstawienie
t=x+
94
dt=1*dx
| | dt | |
=12∫ |
| = i teraz tylko do wzoru |
| | t2−(114)2 | |
21 lis 15:36
21 lis 15:45
aa: a wzór jest taki:
| | dx | | 1 | | a+x | |
∫ |
| = |
| ln| |
| |+C |
| | a2−x2 | | 2a | | a−x | |
21 lis 15:45
21 lis 18:22
klik: prosze o roziwaznie powyzszego...
21 lis 18:22