Rozłóż wielomian
Macius: Rozłóż wielomian dany:
x4+5x3−12x2+5x+1 =
21 lis 14:50
Tak:
1 + 5 −12 + 5 + 1 = 0
czy to nic Ci nie mówi?
21 lis 14:53
Macius: x3(x+5)−12x(x+5)+1 = (x3−12x)(x+5)+1 ?nie wiem co z ta jedynka tak ma zostac?
21 lis 14:57
Macius: ups walnalem sie tam ma byc −12x+5(x+1)
21 lis 14:59
Macius: nieskonczenie wiele rozwiAZAN
21 lis 15:01
Tak:
a jednak nic Ci nie mówi fakt: 1 + 5 − 12 + 5 + 1 = 0, szkoda.
21 lis 15:06
Macius: 0=0
21 lis 15:28
Frankin: Polecam tabelkę hornera

ten wielomian jest podzielny przez dwumian (x−1) − kiedy podstawisz
jedynkę pod niewiadomą wyjdzie 0
21 lis 15:32
ICSP: Widać ze fajny wielomian
21 lis 15:39