Wyjaśnienie rozwiązanego równania
jozek: Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
17 x + 39 y = 83
Rozwiązanie:
Liczby 17 oraz 39 są względnie pierwsze, zatem nasze równanie posiada rozwiązanie w liczbach
całkowitych. Wyliczmy x:
x=83−39y17=−4−2y+15−5y17=4−2y+5(3−y)17
OD TEGO MOMENTU NIE ROZUMIEM:
Liczba x jest liczbą całkowitą wtedy i tylko wtedy, gdy y = 3 – 17 t, gdzie t jest liczbą
całkowitą.
Rozwiązania równania mają zatem postać:
x = −2 + 39 t,
y = 3 – 17 t,
gdzie t jest dowolną liczbą całkowitą
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Józek
21 lis 13:41
Basia:
może trochę inaczej
| | 5(3−y) | | 5(3−y) | |
aby 4−2y+ |
| ∊C ⇒ |
| musi ∊C ⇒ 3−y musi być podzielne przez 17 czyli |
| | 17 | | 17 | |
musi być 3−y = 17t ⇒ musi być y = 3−17t
teraz wystarczy podstawić i wyliczyć x
21 lis 15:17
jozek: Nie do końca rozumiem to, dlaczego jednie 3−y musi być podzielne przez 17, a nie cały licznik,
tj. 5(3−y).
21 lis 15:26
jozek: Tak właściwie, to mam więcej pytań. Czym jest "t"? Nie wiem dlaczego musi być to równe 17t.
21 lis 15:41
AS:
| | 83 − 19*y | | 15 − 2*y | |
17*x + 19*y = 83 => x = |
| = 4 − y + |
| = 4 − y + t1 |
| | 17 | | 17 | |
gdzie
| | 15 − 2*y | |
t1 = |
| => 15 − 2*y = 17 t1 => 2*y = 15 − 17*t1 => |
| | 17 | |
| | 15 − 17*t1 | | 1 − t1 | |
y = |
| = 7 − 8*t1 + |
| = 7 − 8*t1 + t2 gdzie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 − t1 | |
t2 = |
| => t1 = 1 − 2*t2 |
| | 2 | |
Podstawiam do y
y = 7 − 8*(1 − 2*t2) + t2 = −1 + 17*t2
Analogicznie x = 4 − y + t1 = 4 − (−1 + 17*t2) + 1 − 2*t2 = 6 − 19*t2
Ostatecznie x = 6 − 19*t , y = −1 + 17*t gdzie t ∊ C
Sprawdzenie
17*(6 − 19*t) + 19*(−1 + 17*t) = 17*6 −17*19*t −19 + 19*17*t = 83
Jeżeli znajdziemy pierwsze rozwiązanie (xo,yo) równania a*x + b*y = c
wówczas rozwiązaniem równania jest
x = xo − b*t , y = yo + a*t , gdzie t ∊ C
21 lis 15:45
Basia:
5(3−y) musi być podzielne przez 17, ale przecież 5 nie jest no to 3−y musi no to skoro 3−y
dzieli się przez 17 to 3−y = 17*(liczba całkowita, która jest wynikiem dzielenia)
np. 34:17 =2 ⇒ 34=17*2 albo 340:17 = 20 ⇒ 340=17*20
t oznacza dowolną liczbę całkowitą wszystko nam jedno czy
3−y = 17*1 czy 3−y = 17*99 czy 3−y = 17*9999 itd.
21 lis 15:57
jozek: Dzięki wielkie.Teraz rozumiem!
21 lis 16:01
AS: Poprawiam rozwiązanie przeoczyłem,proszę z 19 zrobić 39
Poprawne rozwiązanie to
x = 37 + 39*t , y = −14 − 17*t , t ∊ C
21 lis 16:06
jozek: Tak dla sprawdzenia czy rozumiem... proszę tym razem tylko o sprawdzenie, czy dobrze:
5x + 4y = 21
5x = 21 − 4y /:5
| | 21 − 4y | | 1 − 4y | |
x = |
| = 4 + |
| |
| | 5 | | 5 | |
1 − 4y = 5k
1 − 5k = 4y
4y = 1 − 5k /:4
5x + 1 − 5k = 21
5x = 21 − 1 + 5k
5x = 20 + 5k /:5
x = 4 + k
Odp: Rozwiązania równania mają postać:
x = 4 + k
k − dowolna liczba całkowita
21 lis 18:28
jozek:
21 lis 18:56
Basia:
21 lis 18:58
AS:
| | 21 − 5*x | | 1 − x | |
5*x + 4*y = 21 => y = |
| = 5 − x + |
| = 5 − x + t |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 − x | |
gdzie t = |
| => 1 x = 4*t => x = 1 − 4*t |
| | 4 | |
y = 5 − x + t = 5 − (1 − 4*t) + t = 4 + 5*t
Rozwiązaniem:
x = 1 − 4*t , y = 4 + 5*t , t ∊ C
Spr
5*(1 − 4*t) + 4*(4 + 5*t) = 5 − 20*t + 16 + 20*t = 21
t 0 2 5 −3
x 1 −7 −19 13
y 4 14 24 −11
21 lis 19:50
jozek: Czyli jednak źle? Mógłby ktoś trzeci powiedzieć? Zamiast całego innego rozwiązania, wolałbym
wskazanie błędów w moim.
21 lis 22:55
Basia:
jeżeli chodzi o dowolne rozwiązania to
oba są poprawne; co łatwo sprawdzić
Twoje:
| | 1−5k | |
5(4+k)+4* |
| = 20+5k +1 − 5k = 21 |
| | 4 | |
ale jeżeli to mają być liczby całkowite to nie jest dobrze, bo
| 1−5k | |
| nie jest liczbą całkowitą dla każdego k |
| 4 | |
wtedy rozwiązanie Asa
a błąd polega na tym dzieleniu przez 4
trzeba doprowadzić do takiej postaci do jakiej doprowadził AS, tak żeby przez nic nie dzielić,
najwyżej pomnożyć przez (−1)
21 lis 23:13