Pochodna funkcji
Agata: Bardzo proszę o zrobienie przykładu pochodnej, ponieważ nie wiem w którym miejscu popełniłam
błąd. Dziękuję z góry!

f(x)=ln (
1+arctgx 1+arctg2x)
21 lis 13:38
Jola :
Napisz swoje obliczenia to wskażemy błąd.
21 lis 13:40
Agata: | | 1+arctgx | |
=(ln ( |
| ))' razy |
| | 1+arctg2x) | |
| | (1+arctgx)'(1+arctg2x)−(1+arctg2x)'(1+arctgx) | |
|
| |
| | (1+arctg2x)2 | |
Nie moge skonczyc bo formatowanie nie działaaa
21 lis 14:29
Agata: | | 1 | | | | 1 | | 1/1+x2 (1+arctg2x)−( |
| ) | | | 1+(x2)2 | |
| |
= |
| razy |
| |
| | 1+arctgx1+arctg2x | | (1+arctg2x)2) | |
i w liczebniku na końcu jeszcze na górze : razy (1+arctgx)
21 lis 14:32
Jola :
| | 1 | |
(1+arctg2x)' = 2arctgx* |
| to ma być tyle i tu masz błąd. |
| | 1+x2 | |
21 lis 14:48
Agata: dzieki wielkie!
21 lis 14:51
Agata: a w takim przypadku?
| | 1 | |
f(x)=(arccos5(3x2))' = (arccos(3x2)5)' = 5arccos(3x2)4 * |
| * 2*3x * 3 |
| | √1−(3x2)2 | |
21 lis 15:20
Jola :
| | −1 | |
5*arccos4(3x2)* |
| *6x |
| | √1−9x4 | |
21 lis 15:26