Prośba
samond: Hej. Mam wielką prośbe, mógłby mi ktoś obliczyć nierówność?
3(1−2x) > 4x
Bardzo prosze, gdyz w ogólte tego nie rozumiem
21 lis 13:30
sushi_ gg6397228:
najpierw wymnoz przez 3 lewa strone i zapisa to ponizej
21 lis 13:33
samond: 3−6x > 4x
21 lis 13:44
sushi_ gg6397228:
teraz przenies "−6x" na prawa strone ze zmiana znaku
21 lis 13:47
samond: 3>6x + 4x
21 lis 13:50
sushi_ gg6397228:
terz mozna dodac do siebie wyrazenia po prawej stronie
21 lis 13:51
samond: i na tym koniec?
21 lis 13:52
sushi_ gg6397228:
trzeba jeszcze pozbyc sie cyferki sprzed "x" dzielac obustronnie przez ...
21 lis 13:57
samond: przez 3?

niestety słaby w tym jestem
21 lis 14:02
sushi_ gg6397228:
przeciez ona nie stoi przy "x"
bylo polecenie o 13.51−−> niewykonane
21 lis 14:07
samond: a przepraszam, tka czytanie ze zrouzmieniem....
po dodaniu wczesniej wyszło mi 3>10x i teraz dziele przez 10?
21 lis 14:09
jozek: Tak
21 lis 14:10
ada: ogród jest trapezem prostokątnym którego podstawy maja długość100m i 60m,prostopadłe ramię
40m,drugie ramię50m. Oblicz powierzchnię ogrodu . Wynik podaj w arach
21 lis 14:43
sushi_ gg6397228:
wzor na pole trapezu jest ...
21 lis 14:44
ada: proszę o pomoc
21 lis 14:47
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor na pole trapezu
21 lis 14:48
ada: P=(a+b)*h
−−−−−−−−−−−−−−
2
21 lis 14:50
sushi_ gg6397228:
wiec masz podane w zadani a,b,h podstaw do wzoru
21 lis 14:54
sushi_ gg6397228:
1ar=100m2
wiec otrzymany wynik podziel przez 100 i zapisz na koncu a zamiast m2
21 lis 14:59
ada: i co mam dalej robić
21 lis 15:00
ada: p=(100+60)*40
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
o to chodzi
21 lis 15:05
ada:
21 lis 15:12
sushi_ gg6397228:
to teraz dodaj i wymnoz
21 lis 21:18