dana jest funkcja y=-3x - 5
marek:
21 lis 13:23
aa:
21 lis 13:27
pomagacz:
Co trzeba pomóc?
21 lis 13:29
marek: określ:
a.dziedzinę funkcji
b.miejsce zerowe
c.dla jakiego argumentu wartość funkcji wynosi −5
d.jaka jest wartość funkcji dla argumentu równego 7
e.zbadaj monotoniczność funkcji
f.dla jakich argumentów wartości funkcji są większe od −5
g.który z punktów należy do wykresu funkcji: A=(−4,−7), B=(2,−11)
h.narysuj wykres funkcji.
Rozwiąż równanie: 3−2x + 8 = 5x + 2 − x
5 2
(x−2)2 −2x = 1 − (3 − x) (3 + x)
21 lis 14:00
marek:
21 lis 14:06
marek:
21 lis 15:29
pomagacz:
y = f(x) = −3x − 5
a. chodzi o to, dla jakich x−ów występuje funkcja
b. szukasz miejsca zerowego dla f(x) = 0
c. f(x) = −5, podstaw i policz x
d. f(7) = ...
e. czy jest rosnąca lub czy jest malejąca, poszukaj na forum odpowiedniego rozdziału
f. f(x) > −5, jak w c.
g. musisz podstawić dane do funkcji, P=(x, y)
h. funkcja liniowa wymaga co najmniej dwóch punktów f(x) = 0 oraz f(0)
a o co chodzi w reszcie treści nie wiem co tam robią 5 i 2, w ostatnim równaniu musisz x
wyliczyć
21 lis 16:11