Która z liczb jest większa
Annia: Która z liczb jest większa?
a) 1520 czy 927
b) 269 czy 827
21 lis 12:20
sushi_ gg6397228:
1520= (5*3)20= 520 * 320
927= (32)27 = 354
520 * 320 ..... 354
520 ..... 334
(52)10 .... 3* (33)11
(25)10 .... 3* (27)11
zatem widac, ze po prawej stronie podstawa i wykladnik potegi sa wieksze
(25)10 < 3* (27)11
b)
269 < 279 = (33)9= 327 < 328=(34)7=817< 827
21 lis 12:56
kamil: 26 do 9 czy 82 do 7
4 paź 18:16
Danthee: 269
4 paź 18:22
Natalia : która z liczb jest wieksza :
a) −0,3 czy −0,34 b) −4,36 czy −4,27
c) −3/4 czy − 1/2 d) −1 1/3 czy − 1 1/5
e) − 3/8 czy − 0,3 f) −7,4 czy −7 3/5
5 wrz 15:22
wylansowana123: która z liczb jest wieksza :
a) −0,3 czy −0,34 b) −4,36 czy −4,27
c) −3/4 czy − 1/2 d) −1 1/3 czy − 1 1/5
e) − 3/8 czy − 0,3 f) −7,4 czy −7 3/5
5 wrz 15:24