Proszę o pomoc w rozwiazaniu rownania
Ania: Rozwiąż nierówność:
22x− 8 * 2x−1 ≥ 0
21 lis 11:58
Bogdan:
Pokaż pierwszy krok, chyba, że nie wiesz, jak zacząć
21 lis 12:01
21 lis 12:02
Ania: 22x − 8 * 2x−2 ≥ 0 ?
21 lis 12:10
Bogdan:
| | 2x | | 2x | |
Uprość składnik −8* |
| , nie ma minusa przy dwójce w mianowniku, 2x − 1 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
(stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków)
Następnie wyłącz wspólny czynnik przed nawias.
21 lis 12:15
Ania: 22x − 4 * 2x ≥ 0
2 * (12x − 4x) ≥ 0
O to chodzi?
21 lis 12:21
Bogdan:
Wspólnym czynnikiem jest 2x, a nie 2. Spróbuj jeszcze raz i wyłącz przed nawias 2x.
21 lis 12:27
Ania: 2x * (1x − 4) ≥ 0
21 lis 12:29
Bogdan:
Przemnóż teraz to, co otrzymałaś i sprawdź, czy otrzymasz 22x − 4*2x
21 lis 12:32
Ania: No raczej tak.
21 lis 12:34
Bogdan:
To sprawdźmy: 2x * 1x = ... dokończ
Przypominam zależność: ax * bx = (a * b)x
21 lis 12:36
Ania: To moze inaczej, jak powinno wygladac prawidlowe rozwiazanie?
21 lis 12:43
Bogdan:
22x − 4*2x = 2x*2x − 4*2x = 2x(.... − ....)
Dokończ
21 lis 12:43
Ania: 2x(2x −4)
21 lis 12:46
Bogdan:
Dobrze, mamy więc 2x(2x − 4) ≥ 0
Jaką liczbą jest 2x dla dowolnych wartości x ?, dodatnią, ujemną, czy też nie wiadomo jaką?
21 lis 12:49
Ania: Dodatnie większe od zera.
21 lis 12:51
Bogdan:
Tak.
Możemy więc podzielić obustronnie nierówność 2x(2x − 4) ≥ 0 przez 2x.
Wykonaj to dzielenie i pokaż wynik.
21 lis 12:53
Ania: 2x − 4 ≥ 0
2x ≥ 4
2x ≥ 22
x ≥ 2
21 lis 12:56
Bogdan:
Tak,
21 lis 12:57
Ania: Dziekuje w takim razie za poswiecony czas i pomoc
21 lis 12:59
Bogdan:
21 lis 12:59